Над 150 служители на казина и игрални зали преминаха обучение за разпознаване на хазартно зависими играчи

Обучението е част от проект „Отговорна игра“ за въвеждане на практики за превенция на хазартна зависимост

Над 150 служители на казина и игрални зали от град Бургас и региона се включиха в обучение за разпознаване на рисково поведение на играчи и превенция на развитието на хазартна зависимост сред потребителите на хазартни игри. С това броят на участниците, включили се в трите обучителни семинара, проведени по проект „Отговорна игра“ - във Варна, София и Бургас нарастна до над 600. Четвъртото обучение, в рамките на проекта, предстои да се проведе в град Пловдив, през месец октомври и да събере служители на игрални зали и казина от Югозападен и Централен регион.

Участниците в обучението, проведено в средата на месеца в хотел „България“, в град Бургас, бяха запознати с инструкция с 9 ключови индикатора за ранно разпознаване на хора с предполагаема хазартна зависимост, разработена за целите на проекта, от екип експерти по психично здраве. Обучението е част от проект на Фондация „Отговорна игра“, одобрен и финансиран от бюджета на Държавната комисия по хазарта по Наредбата за дейности за социално отговорно поведение по чл. 10а от Закона за хазарта. Проектът „Отговорна игра“ е насочен към създаване и въвеждане на практики за превенция на хазартна зависимост, като стартира през януари 2016г. и ще приключи през ноември т.г. 

Проект „Отговорна игра“ предвижда и изграждането на информационен интернет портал, работата по който, започна през месец юни тази година. През месец септември следва да бъде пусната бета версия, а публичното представяне на портала и мобилната му версия да се случи до края на периода на проекта. „Надяваме се порталът да се разработи като добър форум и източник на информация за гражданите, потребителите и организаторите на хазартни игри и услуги относно превенцията за развиване на хазартна зависимост“, каза Лилия Страшникова, ръководител на проекта.
 
Чрез мобилната версия на портала, потребителите на хазартни игри лесно и анонимно, чрез мобилния си телефон, ще могат да се информират за това при какви поведенчески отклонения са потенциално застрашени от развитие на хазартна зависимост. 

Предвижда се порталът да бъде целево промотиран на посетителите в игралните зали и казина, като след края на проекта, фондация „Отговорна игра“ ще положи усилия порталът да остане да функционира и да бъде общодостъпен. В края на проекта през ноември ще се проведе и Академия „Отговорна игра“, която ще събере всички заинтересовани български и международни експерти за обмяна на опит и практики за превенция на хазартна зависимост.

 

Публикувано на: 31/08/2016