Самопомощ


Какво мога да направя, за да контролирам поведението си към играта?

  • Кажете на другите за решението си

По-лесно е да се придържате към решенията си, ако ги споделите с други хора. Защо не започнете, информирайки някой близък до вас, че ще се опитате да приключите с играта? Помнете, важно е да подберете внимателно хората, на които имате доверие, когато търсите подкрепа от тях за решението си.

  • Сложете си ограничения и се придържайте към определен бюджет

Трябва да решите колко пари сте готови да похарчите за игра (включително с риск да изгубите) всеки ден/седмица/месец. Гледайте на тези пари като на средство за забавление, а не като на инвестиция. Ако решите да похарчите определена сума, не я надхвърляйте. Ако спечелите, не прибавяйте печалбате към първоначално предвидената сума – похарчете я за нещо друго. Ако имате дългове, предвидете вноските за погасяването им в седмичния си бюджет.
Постарайте се тези плащания да са възможно най-ниски, така че да не оставате с много малко пари, което би ви напрегнало и може да ви подтикне да играете повече.

КАЛКУЛАТОРЪТ в инструментите във вашия профил ще ви помогне, за да следите вашите посещения и сумите, които сте изиграли (загубили и спечелили).

  • Водете свой игрален дневник

Ако редовно въвеждате информацията в своя игрален ДНЕВНИК, ще можете чрез КАЛКУЛАТОРА да следите и да бъдете наясно със себе си, колко често играете и колко пари губите/печелите, така че да можете да си давате ясна сметка за това дали вашата игра е в рамките на това, което можете да си позволите. Воденето на дневник може да ви помогне да развиете своето самосъзнание и да промените поведението си. Помнете, че не само когато играете всеки ден или губите пари при всяко залагане, е възможно да имате проблем с играта.
Чрез осъзнаване на мислите, чувствата и ситуациите, които се повявяват преди и след вашата игра, вие ще можете да откриете причините, които предизвикват желанието ви да залагате. Това познание е  важно за вас, ако искате да се преборите с навика си да залагате, тъй като ще ви подскаже какво точно се случва във всеки такъв момент. 
Доступ до игрален дневник, който ще ви помогне да следите поведението си, можете да получите след като се регистрирате като потребител.

  • Мислете реалистично

Проблемните играчи често се заблуждават, мислейки си колко губят и колко са сръчни в играта. В повечето случаи те не си дават точна сметка, колко пари губят или печелят в дългосрочен план, но вярват, че винаги са ”напред в играта”.
Единственият начин играчът да бъде сигурен, че действително е " напред" е, когато сметките в дневника му действително показват резултати на печалба. В противен случай, трябва да приемете, че сте „назад” с бюджета и да сте сигурни, че вашето мислене отговаря на фактите.
Когато започнете да променяте игралните си навици, не забравяйте да се поздравявате. Може да звучи наивно, но е много важно какво казваме на самите себе си. Това ни помага да променяме старите си навици.